Monthly Archives: December 2011

Selamat Tinggal 2011 dan Selamat datang 2012

Semoga Tahun 2012 menjanjikan kebahagiaan dan dilimpahi rahmat dan keredhaan Ilahi..

 

Advertisements

Kenangan Bengkel Web 2.0

BENGKEL WEB 2.0

Alhamdulillah…akhirnya bengkel Web 2.0 (Collaborative Tool & Publishing Tool) telah berjalan dengan lancar. Semua perancangan yang telah dibincangkan sebelum ini telah dapat dilaksanakan tanpa menghadapi sebarang masalah. Peserta kursus yang terlibat terdiri daripada 19 orang guru tadika Tunas Permata UKM. Bengkel telah diadakan selama 3 jam (2.30pm-5.30pm) pada 30 Disember 2011 (Jumaat) bertempat di Makmal Komputer 1 Fakulti Pendidikan UKM.

Syabas dan tahniah kepada semua rakan-rakan yang terlibat secara langsung sebagai fasilitator bengkel terutama kepada pembentang Cik Shirley Tan dan Pn. Jamailia yang telah menyampaikan kandungan bengkel yang berkaitan dengan aplikasi Web 2.0 (Storybird.com dan Issuu.com) dengan jayanya. Secara keseluruhannya, pengisian bengkel tersebut amat berguna bagi golongan pendidik dan pelajar kerana ia amat sesuai untuk dijadikan bahan bantu belajar yang amat menarik serta menyeronokkan. Konsep belajar sambil bermain dan menyeronokkan begitu sinonim dengan aplikasi ini terutama bagi kanak-kanak yang berada di peringkat tadika kerana aplikasi ini banyak menggunakan gambar-gambar yang menarik.

Semoga ilmu yang dicurahkan akan dapat memberi manfaat dan dapat diaplikasikan oleh para guru Tunas Permata tersebut dalam pengajaran dan pembelajaran mereka nanti, begitu juga dengan rakan-rakan yang lain.

Penghargaan yang tidak terhingga buat pensyarah GE6543 YBhg. PM Dr. Norazah Nordin dan PM Dr. Rosseni Din yang banyak memberi bimbingan dan mencurahkan ilmu berkaitan ICT yang amat berguna kepada kami sebagai pendidik. Semoga Allah memberkati dan merahmati segala jasa dan pengorbanan yang diberikan. Wassalam..

BENGKEL WEB 2.0 FAKULTI PENDIDIKAN UKM 30 DIS 2011

Isu-isu Pendidikan di Malaysia

Sumbangan Tamadun Islam dalam Bidang Perubatan

“>

Kelas GGGE6543 Minggu ke-14

Hari ini perbincangan berkaitan bengkel Web 2.0 yang akan diadakan pada minggu hadapan.
Selepas itu, diadakan sambungan pembentangan tugasan Web 2.0. Hari ini merupakan kuliah yang terakhir untuk semester ini. Berjumpa lagi semester depan…Jangan lupa BENGKEL WEB 2.0 pada minggu hadapan pada hari Jumaat 30 Disember 2011..

Kelas GGGE6543 Minggu ke-13

Kelas hari ini berjalan seperti biasa. Selepas bercuti lama menunaikan haji, akhirnya PM Dr Rosseni datang menjenguk kami. Lama tak jumpa, rindu rasanya…hanya dapat mengetahui perkembangan Dr. hanya melalui maya sahaja….maklumlah subjek interaksi alam maya….seronok jugak..Bila buatwordpress mesti teringat Dr. Rosseni..boleh dikatakan web “COMPUTER EDUCATION” tu macam sifu maya nak bangunkan wordpress ini..PM Dr. Rosseni telah memantau perkembangan Tugasan 1 berkaitan wordpress tersebut pada hari ini.Masing-masing agak risau juga sebab dah lama tak usik tugasan forlio tersebut. Maklumlah semua pelajar tengah demam Mobile Learning. Bila dah habis bentang, tak lah susah sangat rupanya Mobile Learning ni…emmmm…Seterusnya sesi pembentangan Tugasan 2 (Mobile Learning) dijalankan bagi kumpulan yang terakhir. Akhirnya khatam dah bab Mobile Learning ni…Alhamdulillah..

Lau kaana bainana…..

Modul Khatam al-Quran

modulkhatamal-quran.blogspot.com

 

Aplikasi Web 2.0 Dalam Pengajaran dan Pembelajaran

M-LEARNING

SBPA 2012

Alhamdulillah…syukur dengan rezeki yg Allah kurniakan…

“>

Pembentangan Berkaitan Mobile Learning (GGGE6543-Minggu ke 12)

Pada minggu ini, sesi pembentangan berkaitan tugasan Kajian Literatur berkaitan ‘Mobile Learning’ diadakan.

Antara tajuk-tajuk yang dibentangkan adalah; ‘Senario Pembelajaran Mobile di Sekolah’, ‘Masa Depan Pembelajaran Mobile’, ‘Strategi-strategi Pembelajaran Mobile’, ‘Kerangka Pembelajaran Mobile’, ‘Teknologi dalam Pembelajaran Mobile’, dan Teori-teori Pembelajaran Mobile’.

GGGE Minggu ke-11: Perbincangan Penganjuran Workshop Web 2.0

Kuliah hari ini adalah sesi pembentangan setiap kumpulan berkaitan tugasan berkaitan Web 2.0 masing-masing.Semua kumpulan telah memberi taklimat dan membentangkan berkaitan Web 2.0 yang telah ditugaskan. Memang menarik sebab banyak perkara baru yang dapat dipelajari pada hari ini.Nanti bolehlah diaplikasikan dalam P & P di sekolah. Terima kasih kepada rakan-rakan yang telah berkongsi ilmu tersebut. Wah…nampaknya belajar komputer ni pun banyak dapat kumpul pahala kan? Ye la..bila rakan-rakan dah kongsi ilmu tersebut pada rakan-rakan yang lain, nanti bila kita ajar kat anak murid pulak guna aplikasi tersebut, kan ke berkembang biak lagi pahala tu ..betul kan..Alhamdulillah…setiap ilmu yang bermanfaat kita sebarkan kat orang..ha..pahalanya akan mengalir sampai kat “rumah 2 kaki ke bawah tanah” nanti..insyaallah..

Sesi seterusnya ialah perbincangan dalam kalangan rakan pelajar berkaitan Tugasan 4 iaitu penganjuran bengkel web 2.0 untuk guru-guru Tadika Tunas Permata UKM. Melalui perbincangan tersebut, Collaborative Tool (Story Bird) dan Publishing Tool (Issuu) telah dipilih untuk disampaikan pada bengkel yang cadangkan dilaksanakan pada Disember 2011 nanti.Kami juga telah mewujudkan Jawatankuasa khas bagi bengkel tersebut. Semoga perancangan yang telah dibuat dapat dilaksanakan dengan jayanya.

                               

                                  AJK Pelaksana WEB 2.0

Penasihat                        :   P.M. Dr. Norazah bt. Mohd. Nordin & P.M. Dr. Rosseni bt. Din

Pengarah Program      :   Muhammad Amirul bin Abdullah

Timb. Pengara/ Doa   :   Mohammad Faizal bin Ibrahim

Setiausaha                      :   Punia bt. Turiman

Bendahari                       :   Rian Vebrianto

Juruacara                       :   Azwin Arif bin Hj. Abdul Rahim

Pembentang                   :   Tan Shir Ley , Nadiah bt. Khalid & Jamailia bt. Jumahari

Fasilatator                       :   Semua pelajar

Dokumentasi                   :   Nor Ainshah bt. Abdul Mutalib , Chik Maslinda bt. Omar & Noorul Faedzah bt. Rosli

Pendaftaran & p. tetamu   :  Marhaini bt. A.Rahman & Faizah Othman

Fail peserta & tag            : Khalid Mat Pardi & Nadiah bt. Hassan

Buku program                   : Saravanan a/l Loganathan & Vasanthi a/p Velu

Jurugambar                        : Raeinyah bt. Bujang

Sijil & cenderamata          : Jizah bt. Omar & Adzliana bt. Mohd Daud

Jamuan                                  : Habibah bt. Haji Abdullah & Rokiah bt. Othman

T-shirt fasilitator               : Azwin Arif bin Hj. Abdul Rahim  & Mohd. Bekri bin Rahim


%d bloggers like this: